Pe atolul Aldabra, cel de-al doilea atol de corali din lume ca dimensiune, parte a arhipelagului Seychelles, giganticele reptile depăşesc cu mult numărul oamenilor care trăiesc acolo – oameni de ştiinţă care se află pe insulă pentru a le proteja. Sir David Attenborough a declarat Aldabra drept „una dintre minunile acestei lumi”, iar locuitorii din Oceanul Indian o consideră una din „perlele oceanului nostru”.
Reptilele cunoscute sub numele ştiinţific de Aldabrachelys gigantea se numără printre cele mai mari ţestoase din lume şi trăiesc peste 200 de ani.
La un moment dat, supravieţuirea lor era ameninţată de speciile invazive, printre care caprele şi şobolanii, dar eforturile de a elimina aceste animale şi de a conserva ultimul habitat al acestei reptile au fost încununate de succes.
„Populaţia de ţestoase a rămas stabilă, la 100.000”, a explicat Frauke Fleischer-Dogley, şeful Seychelles Islands Foundation (SIF), fundaţie care desfăşoară eforturi pentru a menţine Aldabra pe lista Patrimoniului Mondial elaborată de UNESCO, pe care atolul a fost inclus în 1982.
„Acest lucru atestă că eforturile de conservare a speciei dau roade”, a spus specialista, făcând referire la două studii efectuate în anii ’80 şi în 2012 care au indicat acelaşi număr de ţestoase pe insulă.
Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) clasifică cele patru insule de corali din zonă drept „una dintre cele mai izolate eco-regiuni de pe Terra”.
Laguna din interiorul atolului este pigmentată cu vârfuri calcaroase pe care se găsesc corali, mangrove şi care sunt vizitate de păsări marine care îşi fac cuibul aici.
Populaţia de ţestoase a rămas constantă în ultimele două decenii, pe când oamenii de pe acest arhipelag aflat la 1.100 de kilometri vest de principala insulă a Republicii Seychelles nu au depăşit numărul de 10.
Pentru că nu are o sursă permanentă de apă dulce şi pentru că se găseşte la peste 400 de kilometri de Madagascar, cea mai apropiată insulă de mari dimensiuni, Aldabra a fost pentru mult timp nelocuită de oameni.
Pentru că Aldabra este izolată de restul planetei, aproximativ 10% din speciile care se găsesc aici nu mai trăiesc nicăieri altundeva pe Terra.
Aldabra este singurul loc din lume unde o reptilă este erbivorul dominant, conform UNESCO, iar arbuştii şi ierburile care cresc aici au evoluat pentru a profita de modul în care mănâncă ţestoasele.
Singura ameninţare la adresa ţestoaselor o reprezentau caprele introduse pe insulă acum mai bine de un secol, iar specialiştii în conservare au încercat să le elimine, pentru că acestea concurează cu reptilele pentru vegetaţia de pe insulă.
Atolul de corali a avut noroc în anii ’60, când a fost luat în considerare pentru o posibilă bază militară americană şi britanică. După ce activiştii de mediu au protestat, proiectul a fost abandonat, fiind ales în schimb un alt atol, Diego Garcia, aflat la 3.000 de kilometri spre est. Acolo se găseşte şi astăzi o bază militară şi navală importantă.
Puţini turişi vin să deranjeze liniştea de pe Aldabra. Accesul acestora este permis, dar pe atol trebuie să respecte reguli stricte. Numărul vizitatorilor este limitat de poziţionarea geografică a insulei şi costul mare al călătoriei, dat fiind că nu există o legătură aeriană sau navală directă.
„Navele de croazieră obişnuiau să aducă turişti pe insulă, dar din 2008, când a avut loc un atac al piraţilor în zonă, numărul vizitatorilor a scăzut considerabil”, a explicat Maurice Loustau-Lalanne, reprezentat al SIF.
„Numărul turiştilor începe să crească din nou acum, dar nu se apropie de ce era înainte de 2008”, a concluzionat oficialul.
Sursa: AFP